HOITO - JA PUHDISTUSOHJEET

VILLAMATTO

Villamattoja  sopivat ominaisuuksiltaan hyvin lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Villa on likaa hylkivä kuitu, jonka oma rasva muodostaa luonnollisen suojakalvon. Uudesta villamatosta saattaa aluksi irrota nukkaa, mikä allergisen ja astmaatikon on hyvä ottaa huomioon.

Säännöllisellä hoidolla ja puhdistuksella on tärkeä merkitys mattojen elinkaarta ajateltaessa, likaantumista voidaan ehkäistä ja vähentää. Ensimmäisten käyttöviikkojen aikana matosta voi irrota villakuituja, jotka ovat jääneet mattoon valmistuksessa. Mitä paksumpi matto, sitä enemmän nukkaa alkuvaiheessa irtoaa. Tämän vuoksi matto on syytä alussa imuroida tavallista useammin, kunnes nukkaa ei enää irtoa niin paljon. Uudelle villamatolle on tavallista, että se tuoksuu villalle, joskus myös koinestoaineelle. Haju on vaaratonta ja se vähenee ja katoaa ajan kuluessa, tyypillisesti ensimmäisten käyttöviikkojen aikana. 

Älä puistele tai tamppaa mattoa. Voimakas puistelu saattaa aiheuttaa päätyompeleiden ja loimien katkeamisen sekä maton purkautumisen.

Kaikki villamatot on valmistettu käsin, muodon ja värin poikkeamia voi esiintyä. Jokainen matto on uniikki, käsintehty yksilö. Kahta täysin samankokoista, samalaista ja samanväristä villamattoa ei ole.

YLLÄPITOSIIVOUS:

Imuroi matto säännöllisesti ja huolellisesti riittävän tehokkaalla imurilla, puhdista maton poimukohdat tarpeen vaatiessa. Älä käytä imurin harjaosaa sillä , se voi vahingoittaa mattoa.

TAHRANPOISTO:

Taputtele tahrat pois välittömästi matosta kevyesti kostealla liinalla ja tahranpuhdistusaineella tai esimerkiksi Marseille saippualla. Painele tahra pois vaalealla nukkaamattomalla siivousliinalla. Varmista ettei siivouspyyhkeestä lähde väriä. Valitse kullekin tahralle sopiva tahranpoistoaine, tahrat tulee poistaa mahdollisimman nopeasti , valmistajan ohjeita noudattaen. Älä hinkkaa tahraa , vaan painele varovasti. Hinkkaaminen levittää tahraa ja painaa sen syvemmälle kuituun. Aloita tahran poisto aina sen reunoilta ja etene sieltä tahran keskustaa kohti. Kuivaa tahrakohta huolellisesti imeyttämällä kosteus puhtaaseen siivouspyyhkeeseen tai paperiin. Älä kävele tahran yli ennen kuin se on täysin kuivunut. Mikäli olet epävarma mattosi puhdistamisesta , on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Muistathan, että pesu kuluttaa villakuidun rakennetta eikä villamattoa suositella pestäväksi usein. Villa on itsepuhdistuva materiaali, joten pesun tarvetta on harvoin. Talvella villamatolle paras raikastus on lumipesu.

PUUVILLAMATTO

Jos teillä istutaan, leikitään tai muuten vain oleillaan paljon lattialla, kannattaa valita villa- tai puuvillamatto, sillä luonnonkuidut ovat miellyttäviä ihoa vasten. 

Täyspuuvillainen matto on helppo pestä itse eikä se ole arka kastelulle. Pese matto tasaisella alustalla haalealla vedellä, esimerkiksi mattolaiturilla. Tahrat kannattaa poistaa heti tahranpoistoaineella. Suosittelemme matoille tasokuivausta. 

KEINOKUITUMATTO

Imuroi säännöllisesti, myös maton alta. Pöly saattaa jämähtää maton pintaan, jos jätät imuroimisen väliin. Lika maton alla kuluttaa pintaa ja vähentää maton käyttöikää.

Mattoja ei tarvitse tampata. Tamppaaminen saattaa avata maton kuituja ja näin haurastuttaa pintaa. 

Tuuleta mattoja silloin tällöin. Pari tuntia ulkona riittää.

Poista tahrat aina heti. Tuore tahra on helpompi poistaa kuin kuivunut. Jos matto on vietävä pesulaan, älä anna tahran kuivua.

Kääntele mattoa tasaisin väliajoin, jotta se kuluu tasaisesti.