Hoito-ohjeet

Villamatto

Villamattoja  sopivat ominaisuuksiltaan hyvin lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Villa on likaa hylkivä kuitu, jonka oma rasva muodostaa luonnollisen suojakalvon. Uudesta villamatosta saattaa aluksi irrota nukkaa, mikä allergisen ja astmaatikon on hyvä ottaa huomioon.

Luonnonkuidut eivät sähköisty, joten ne eivät ime itseensä pölyä. Matot kannattaa kuitenkin imuroida säännöllisesti, ettei ilmassa leijuva pöly jää niiden pintaan.

Villamaton voi pestä vedellä, mutta tämä ei ole tarpeen kovinkaan usein. Poista tahrat heti Marseille-saippualla. Älä hinkkaa, vaan painele tahraa varovasti. Hinkkaaminen levittää tahraa ja painaa sen syvemmälle kuituun. Villamatolle paras raikastus on lumipesu.

Puuvillamatot

Jos teillä istutaan, leikitään tai muuten vain oleillaan paljon lattialla, kannattaa valita villa- tai puuvillamatto, sillä luonnonkuidut ovat miellyttäviä ihoa vasten.

Puuvilla on villaa huokoisempi materiaali ja imee helpommin likaa. Toisaalta täyspuuvillainen matto on helppo pestä itse eikä se ole arka kastelulle. Pese matto tasaisella alustalla, kuten mattolaiturilla. Tahrat kannattaa poistaa heti tahranpoistoaineella.

Jos matossa on puuvillan lisäksi paperinarua, se on hyvä pesettää pesulassa.

Luonnonkuitumatot 

Luonnonkuidut, kuten sisal, juutti, hamppu ja pellava, hylkivät likaa ja ovat kestäviä. Matto on aluksi pinnaltaan karhea ja voi tuntua tikkuiselta, mutta pehmenee käytössä nopeasti.

Luonnonkuitumatot eivät sähköisty, joten ne eivät myöskään kerää pölyä. Lika lähtee maton pinnasta pyyhkimällä. Vaikeimpiin tahroihin voi käyttää mietoja pesuaineita.

Keinokuitumatto 

Keinokuitumaton valtti on ehdottomasti helppohoitoisuus. Keinokuitu kestää hyvin hankausta, jolloin tahrat on helpompi poistaa. Maton voi pestä itse haalealla vedellä, mutta varaudu siihen, että suuri keinokuitumatto painaa märkänä paljon.

Imuroi säännöllisesti, myös maton alta. Pöly saattaa jämähtää maton pintaan, jos jätät imuroimisen väliin. Lika maton alla kuluttaa pintaa ja vähentää maton käyttöikää.

Mattoja ei tarvitse tampata. Tamppaaminen saattaa avata maton kuituja ja näin haurastuttaa pintaa. Puuvillamatot, eli ns. räsymatot, ovat poikkeus.

Tuuleta mattoja silloin tällöin. Pari tuntia ulkona riittää.

Lumipesu raikastaa maton. Etenkin villamatot pitävät lumipesusta, mikä on talvella edullinen keino poistaa pintaan jäänyt pöly ja kodista tarttuneet tuoksut.

Harjaa varovasti pehmeällä harjalla. Moni tahra irtoaa paremmin harjalla kuin rätillä hankaamalla.

Poista tahrat aina heti. Tuore tahra on helpompi poistaa kuin kuivunut. Jos matto on vietävä pesulaan, älä anna tahran kuivua.